Luften i Stockholms innerstad är dålig...

Det behövs inga mätinstrument för att mäta det. Det räcker med näsan. Och den borgerliga majoriteten fattar inte att det är för mycket trafik och för många dubbdäck som är orsaken. 

Den nya trängselskatten är konstruerad så att de rika och de som reser i jobbet får dra av kostnaden. Vilka tror borgarna är de som kör bil i Stockholm. Låginkomsttagare och ensamma mammor?

Hur ska lärare vara...

min egen personliga erfarenhet är att jag lärde mig mest av de som såg oss elever som deltagande ansvarstagande individer. Jag har haft alla möjliga lärare, tyska skolans Herr Genscher som krävde disciplin och den fantastiskt inspirerande läraren S-A Björse som gav oss frihet under ansvar. Och gissa vem jag lärde mig mest av - både mätt i kunskap och i erfarenhet för livet. 

Det som gör mig ledsen är att valfriheten för skolor att ha elevstyre försvinner. Här kommer en röst från en elevstyrd skola i Stockholm:

hej jag har gått där i två år och den var den bästa skolan någonsin. Den har många elever och alla trivs man kan inte bara stänga skolan. jag tycker att man borde prata med elverna om det här. jag är väldigt besvikenAktiv EU-politik!

Idag kritiserar Wallström sitt partis EU-politik. Det är helt i sin ordning. Men hon passar på att skylla det på oss och (v). "Att stödpartierna dessutom var EU-kritiska har spridit en ängslig stämning i det egna partiet," säger hon till DN. Om hon läste protokollen från EU-nämnden så skulle hon kunna läsa att vi ofta efterfrågade en aktiv EU-politik. Så skyll inte på oss och sluta kalla oss stödparti, vi var samarbetsparti. 


Flyktingmottagandet i Stockholm

får med rätta svidande kritik av Stadsrevisorna. Revisorna har skrivit en bra rapport, så majoriteten i Stadshuset har ett bra underlag för att ta beslut. Besluten som krävs måste utgå från människorna i miljonprogramsområdena och pengarna som behövs måste tillföras . Gör inte misstaget att tro att ni har alla lösningar. Kom ut hit och lyssna...

Och en som framgångsrikt har jobbat med invandrarföretagare är Maroun Aoun som skriver på debattsidan idag i SvD. Kommunen har en roll att spela för att bidra till invandrares företagandet. Fritidsgården för hbt-ungdomar

dyker upp på P3 torsdag 06.04. Lyssna. Deras verksamhet behövs och värmer i hjärtat.

 

En annan sak som värmer är Nisti Stérk. Såg hennes nya revy ikväll. Med ett leende på läpparna, många goda skratt och någon tår i ögat värmer hon mitt hjärta. Hennes budskap handlar om att just du ska våga följa ditt eget hjärta och Nisti sätter verkligen människan i centrum på ett innerligt varmt sätt... Du finns i alla fall i mitt hjärta Nisti...

Svar till Ola och Göran Persson...

Ola vill att vi ska momsbefria cyklar. Ett förslag som ligger i linje med vår politik. Det som är bra för miljön ska bli billigare. Jag var med och förhandlade fram halverad moms för kollektivtrafiken. Vi drev också frågan om att ha lägre moms för ekologisk mat. Men (s) ville inte det. Det var en sådan fråga som vi inte lyckades förhandla fram.

Vi hade ett härligt förhandlingsgäng - Miljöpartiet de Gröna - de 6 åren som jag hade äran och slitet att förhandla landets budget. Åsa Domeij, Mikaela Valtersson, Gustav Fridolin, Lennart Olsen, rören Maria och Peter, Agnetha Börjesson och andra som i olika perioder var inblandade. 

(s) var inte lätta att förhandla med. Arroganta och vana vid att alla gjorde som de ville. Vi följde inte deras regler. Vi krävde något så självklart att man skulle leva upp till gamla avtal innan vi förhandlade fram nya. Vi var så fräcka att vi 2002 krävde att (s) skulle släppa in oss i regeringen efter 4 års fungerande samarbete. Och hur kunde vi vara så fräcka att vågade förhandla med andra partier än (s)... 

När vi 2002 vägrade förhandla med ett parti som både ville diktera samarbetsformerna och innehållet i regeringsförklaringen (dvs politiken) då blev Göran Persson arg. Så då var vi i hans ögon "stöddiga, otrevliga, smällde i dörrar, ljög om oss" och vad mer han nu sa om oss till Erik Fichtelius.

Egentligen Göran, så var vi ett ganska snällt gäng. Ett gäng som inte var nöjda  med fina ord i en regeringsförklaring utan som ville ha konkret politik att ta hem till våra medlemmar och väljare. Ett gång som dessutom under fyra års samarbete hade lärt sig hur viktigt det var med egna minstrar för att kunna genomföra och marknadsföra politiken. Sedan så var vi inte rädda för att "förlora makten", den hade inget självändamål för oss, utan enbart en mening med ett innehåll som vi kunde tro på...

Kolla gärna www.mp.se/yvonneruwaida om ni vill se bilder från några av förhandlingarna... 


Mitt vårtecken!

22800-64

Från Stockholm dags datum. För tidig vår efter en för kort vinter. Kommer ni ihåg vårvädret i december? I Grekland och Italien förbereder man sig för torka som kostar både pengar och människoliv. Vintern i Italien blev den mildaste på två hundra år. 

När man har roligt kan man fundera över om Sverige kommer att bli nya turistmålet efter Medelhavet eller vilka nya arter som kommer att dyka upp i Stockholm.

Eller så kan man mer allvarligt fundera över om vi inte kommer att få fler klimatflyktingar än turister. Och när vi ska börja bygga om Stockholm för att bli fossilbränslefritt och för att stå rustat inför både torka, översvämningar och tornados.Tre elever på Globala gymnasiet...

22800-63
som jag och mina kollegor besökte förra veckan. De - eleverna - är i majoritet i skolans styrelse. Det fungerar...varför vill borgarna avskaffa något som fungerar...så gär det när dogmatism får styra.