Hur kan borgarnas "miljöborgarråd" Ulla Hamilton i City idag ta åt sig äran åt miljöbilar och biogas...

22800-57
hon bantar enbart miljöbudgeten och miljöbilarna har det stöd som vi arbetade fram. Biogasbåtarna har borgarna dessutom slopat och pengarna går till vägar. På bilden bakom datorn miljöpartisterna Åsa Romson (vice ordförande för Miljö- och hälsoskyddsnämnden) samt Anna Fredrikson (ledamot utbildningsnämnden).

I Sydafrika arbetar dessa politiker för jämställdhet och mot diskriminering av unga och människor med funktionshinder.

22800-56
Här besöker de oss på (mp)-kansliet för att diskutera hur man kan arbeta mot diskriminering. Jag anser att rätt till utbildning och barnomsorg är viktigt, men också satsningar mot diskriminering som antidiskrimineringsklausuler och lokala antidiskrimineringsbyråer.

Nu diskuteras kärnkraften...

efter ytterligare driftstopp och nya uppgifter om alkoholpåverkan på arbetstid på andra kärnkraftverk än Forsmark. Dagens driftstopp har samband med en genomförd effekthöjning. Jag har motarbetet de effekthöjningar som nu genomförs. De är egentligen en kärnkraftsutbyggnad, men i befintliga reaktorer. Dessutom minskar de säkerhetsmarginalerna.

De senaste dagarna har vi haft fullt upp...


Min JO-anmälan uppmärksammades av media i måndags och jag fick diskutera ombildningen med bostadsborgarrådet Kristina Alvendal på Radio Stockholm. Idag var Carl Cederskölds förslag till trängselavgifter på tapeten. Både SvD och TV4-Stockholm ville veta vad (mp) tyckte. Vi måste satsa intäkterna på kollektivtrafiken och inte som Carl föreslår på kollektivtrafiken.

Samtidigt har vi förberett ärenden till onsdagens borgarrådsberedning. På bilden ser ni Emilia, en av våra två gruppledare, när vi tre heltidspolitiker på (mp) Stockholm, diskuterar veckans arbete.

22800-55

Fulla på arbetet

...har de varit på Forsmark. Det är fruktansvärt.... Vilket säkerhetshot mot oss alla....

Men jag har förstått att det för många är heligt att få dricka alkohol på sin arbetsplats. De reaktioner jag har fått av människor när jag kräver att Stockholm Stad ska vara en alkoholfri arbetsplats på dagtid visar att Stockholmarna är splittrade i två grupper. En som försvarar rätten att få dricka på sitt arbete på dagen och en som tycker att det är fel att dricka på en mänsklig och modern arbetsplats.

Det är kanske dags att kämpa för en alkoholfri arbetsplats! Och Stockholm Stad borde gå före och visa vägen.

Jag kommer att lämna in ett förslag om detta till kommunfullmäktige i veckan. Hoppas de andra partierna hakar på....

Vi får besök från ansvarskommittéen...

22800-54
i miljöpartiets partistyrelse. Nu har vi haft påverkanstorg - som vi ska ha på vär kongress. En helt annan modell för att fatta beslut än den vanliga kongressformen.

Påverkanstorg - här sätter Max på gröna duttar där han stöder förslag och röda duttar där han är emot

Påverkanstorg

Man står vid påverkanspunkter och diskuterar och lägger upp yrkanden

Man står vid påverkanspunkter och diskuterar och lägger upp yrkanden

Tre tunga gröna laddar inför "åsiktstorg".

Carl, Maria och Mehmet

Carl Schlyter, Maria Wetterstrand och Mehmet Kaplan på mötet. Snart kommer riksdagsgruppen och vi ska pröva på "åsiktstorg".


Just nu har vi partistyrelse

Peter på PS 200601

... på Sätra Brunn utanför Sala. På bilden ser ni Peter Eriksson, språkrör, Eva och Per Gahrton. Vi pratar om vår nya kongressform. Scouterna har haft det tidigare - åsiktstorg istället för vanlig kongressdebatt.

Apropå arbetsliv...

så berättade min partikollega Anders Erkéus denna historia efter veckans arbetstidsseminarium. Den har ett tänkvärt budskap:

En fiskare sitter på stranden en solig eftermiddag och tittar ut över havet.     Då kommer en rationaliseringskonsult  förbi.   – Hej min fiskare varför sitter du här?   Jag har tagit upp min fångst för i dag, tagit vad jag behöver, och lämnat resten till marknaden.  –  Men gode fiskare, kan du inte ta upp mera fisk så att du kan sälja mera och bli effektivare och rikare?   - -– Nja, jag tar upp så mycket som min båt och min utrustning förmår.   – Men du kan låna pengar, köpa en större båt, och sedan kan du ta upp mycket mer fisk, sälja mycket mer till marknaden och samtidigt betala av på ditt lån och på sätt bli mycket rikare.     – Jo, men varför skulle jag vilja det?    – Ja till sist kan du bli så rik att du får råd att låta andra göra större delen av ditt jobb, och du själv kan ägna dej åt sådant som du verkligen vill göra.     – Som att sitta i solen och titta ut över havet?  – Just det, till exempel. – Tack för tipset, sa fiskaren. 

Torsdag var en förkovringsdag...

...då vi arbetade med intern information, förberedelse för framtida möten och läste på lite ärenden. En hel ostörd sådan dag. Jättehärligt. Och det var min tur att bjuda på lyxfika som vi (mp) i Stadshuset brukar ha på torsdagar. Jag bjöd på arabiska daddelbollar som ser ut som chokladbollar men är nyttigare... Nu väntar två heldagar med partistyrelse och riksdagsgrupp. Vi ska öva på vår nya modell för kongressen. En modell som ska ge bättre förutsättningar för diskussion än en vanlig kongress....

Fortsättning följer....

Idag ordnade vi ett seminarium om kortare arbetstid!

Arbetstidsseminarium

I Stockholm finns två intressanta arbetstidsförsök. Parkeringsvakter som har sex timmars arbetsdag och hemtjänsten som jobbar enligt 3-3-modellen (15%-ig arbetstidsförkortning). Dessa hotas nu av den borgerliga majoriteten. Toyota införde 6 timmarsarbetsdag för sina mekaniker för 5 år sedan, kanske skulle moderater och folkpartister lyssna på de och de arbetsgivare som följt Toyotas exempel.

På morgonen träffade vi Birgitta Olsson som har utvärderat tidigare arbetstidsförsök i Stockholm. De är ekonomiskt lönsamma. Synd bara att LO och Svenskt Näringsliv har fastnat i sitt mantra om att det inte är, inte kan bli ekonomiskt lönsamt att dela på jobben. Hoppas Wanja och Mona kan ändra på det mantrat vad tiden lider...för en modern och mänskligare arbetsmarknad.



Anna och LIsa tillsammans med mig på ett spännande men mansdominerat miljötekniksemiarium anordnat av Stockholms miljöteknik Centrum

Anna och LIsa tillsammans med mig på ett spännande men mansdominerat miljötekniksemiarium anordnat av Stockholms miljöteknik Centrum

Får du med dig dina kollegor Andreas Carlgren?

I Stockholms landsting försvårar och fördyrar den borgerliga majoriteten för kollektivtrafikanterna. Det är ett medvetet val. När vi sänkte kollektivtrafikmomsen var den borgerliga oppositionen emot. De borgerliga partierna - främst moderaterna och folkpartiet - har aldrig gillat att stödja kollektivtrafik.

Miljöminister Andreas Carlgren säger idag att "det ska bli lönsamt att åka kollektivtrafik". Det ska bli intressant att se vilka förslag som kan komma för att förbättra och förbilliga kollektivtrafiken. Carlgren kan dock inte presentera några förslag idag. Han ska återkomma senare. Det blir intressant. Vi ska bevaka och se om miljöministern håller sitt löfte.




Slutade röka i lördags...

..jag vaknade och hade bestämt mig. Nu är det dags. Efter ett års mental samling. Nu är det slut på ursäkterna. Valrörelsen är över, jag har skrivit färdigt min bok och jag är inte längre ny på mitt nya uppdrag.

Abstinensbesvären är hemska. 

Läser på www.expressen. se att " tobaksjättarna sedan 1998 har höjt nikotinhalten i cigarretterna med 11 procent - dessutom har röktiden förlängts så att rökaren ska hinna dra fler halsbloss. Syftet är sannolikt att göra rökarna ännu mer beroende, enligt docent Hans Gilljam, chef för instutitutet för Tobaksprevention."

Det stämmer säkert med tanke på abstinenskänslorna. Men jag intalar mig varje timme "jag är ingen rökare" och har man fött barn ska man klara av det här. 

Min son sa till mig häromveckan: " Mamma du dödar kaninen om du röker på verandan." Ska jag få honom att vara en icke-rökare så är det inga ord som hjälper utan enbart vad jag gör. 

Från den rökfrie Yvonne

(m):s nedskärning på miljön!

På en chatt på DN så försvarar miljöborgarrådet Ulla Hamilton nedskärningarna på Miljöförvaltningen. Hon påstår fräckt att Miljöförvaltningen inte har varit effektiv. Då kanske det hade varit motiverat med en besparing på några procent. Men den nedskärning som sker är en fråga om att ha lägre och färre mål för miljön i Stockholm. Varför talar borgarrådet inte klarspråk och säger att (m) tycker att miljöfrågorna inte är lika viktiga.

Eleverna på St Görans gymnasium!

Idag demonstrerade elever utanför Stadshuset. De kom från St Görans gymnasium och var besvikna på att borgarna vill lägga ner deras skola. Senare på eftermiddagen fick jag höra att demonstrationen hade blivit kaotisk och att polisen hade ingripit.

Varför kunde inte eleverna på St Görans gymnasium få prata med politikerna om beslutet att lägga ned deras skola på ett öppet nämndmöte? Varför skyndar man på beslut som berör människor i expressfart? Beslutsfattandet av den borgerliga majoriteten i Stockholm känns allt för snabbt och utan den nödvändiga respekten för demokratisk dialog.

Skolborgarrådet Lotta Edholm skrev idag om ordning i skolan på DN-debatt. Ordning kommer med dialog och ömsesidig respekt. Hur kommer Edholm arbeta för att skapa den respekten. Eller är det bara hårdare tag som gäller...

P.S. Vi är emot nedläggningen. D.S.



Hej allihopa!

Nu återtar jag bloggandet. Jag trodde att jag skulle sluta med politik på heltid. Men så blev det inte. Jag fick istället uppdraget att bli miljöpartiets oppositionsborgarråd i Stockholm stad. Ett jättespännande uppdrag.

Mitt tidigare bloggande var uppskattat både bland gröna medlemmar och andra så jag återupptar denna dag fredag den 19:e januari denna dialog med er. Och det ska bli jättekul.

Några kanske undrar varför jag hade en paus. För mycket arbete och en förmåga att sätta gränser är bakgrunden. I perioder måste man förmå sig själv avstå från vissa saker för att inte riskera den vanliga risken med utbrändhet som många - i synnerhet duktiga kvinnor - kan hamna i.