Politisk makt över upphandlingen!


Upphandling är ett av våra viktigaste verktyg för en klimatomställning och socialt ansvarstagande. Vi och vänsterpartiet vill
vill ha politiker i servicenämnden. Tillsammans har våra partier en femtedel av fullmäktigeplatserna vilket gör att vi kan kräva att få en ledamot och en ersättare i nämnden.

- Upphandlingen är mycket viktig för att styra utvecklingen av varor och tjänster till att bli bättre för miljö och social rättvisa. Stockholm köper varor för 11 miljarder per år och kan verkligen påverka. Därför är det nödvändigt att vi får insyn och inflytande, säger Ann-Margarethe Livh, (v), oppositionsborgarråd.

- Moderaterna har försvagat Stockholms stads upphandlingspolicy så att den är mycket otydlig. Dessutom har man successivt flyttat stora delar av upphandlingen från politikerna till en nämnd med enbart tjänstemän. Både för klimatomställningen och för socialt ansvarstagande är upphandlingen är en av politikens viktigaste verktyg. Den får inte urholkas, säger Yvonne Ruwaida, (mp), oppositionsborgarråd. 

Klimatet och vår livsstil

 "Fem områden står sammantaget för ungefär hälften av utsläppen och är centrala för en minskad klimatpåverkan. Det handlar om hur mycket och vilken bil vi åker, hur vi värmer våra bostäder, hur mycket el som används i bostaden, hur mycket och vilket kött vi äter samt hur långt och ofta vi flyger." Detta konstaterar Naturvårdsverket idag. 

Politikens roll måste vara att påverka människors levnadsmönster så att det är lätt och billigt att 
  • åka mindre bil
  • att driva bil med biogas eller grön el
  • att värma bostäderna med fjärrvärme
  • att hushålla med värme och el
  • att äta mindre kött och mer vilt
  • att flyga mindre
Och då krävs modet och ledarskapet att bidra till att skapa det engagemanget  som krävs för dessa livsstilsförändringar. Då behövs mer miljö- och konsumentpolitik i kommunerna. Inte nedrustningar på dessa områden som Ulla Hamilton har genomdrivit i Stockholm.

Gunilla Carlsson sviker världens fattiga!

Idag på DN forsätter moderaterna sitt svek mot de svaga och sin flirt med den kortsiktiga snäva egoismen. Förra veckab var det medborgartest, denna vecka ska världens fattiga få mindre bistånd.

Sverigemoderaterna har talat.


EU bör ta mer ansvar i Mellanöstern!

Artikel idag i Dagen från oss som var i Israel och Palestina.

Grön trio till Bryssel!

Mina favoritkandidater till Bryssel är en grön trio som har en skön chans att ta tre platser i Bryssel:
Det ska bli ett intressant val! 

Arbetsutskottet sammanträder

MMS

Maria Wetterstrand berättar här om SEI (Stockholm Environmental Institute) och deras databas som räknar ut hur mycket klimatutsläppen måste minska. Miljöpartiets kongress är klok som tog beslut om att minska EU:s klimatutsläpp med 80 procent. SEI menar att det blir allt tydligare att världen måste skärpa sina krav på klimatåtgärder.


Stockholms bostadskö

MMS

Bostadsförmedlingen besöker Svenska Bostäders styrelsemöte och pratar om vad kunden i bostadskön vill. De unga och kvinnor dominerar i kön. 40 procent av de aktivt sökande bor hemma, med kompisar, andra hand eller i studentbostad. Hälften av kön har stått mindre än 2 år. De flesta vill ha ett eget kontrakt. Alla vill ha bra kollektivtrafik och många vill ha lugnt och tryggt. Man vill kunna handla mat och sortera sopor i närheten.


Dagen har handlat om kommunikation

MMS

Dagen har handlat om interna möten. Gruppledarna i stadshuset och kanslichef Conny, partistyrelsens sammankallande, språkrören, Mikaela Valtersson, partiets ordförande i Stockholm Pekka och hela fullmäktigegruppen har jag träffat idag. Dessutom har jag samtalat med Monia vice ordförande i Stockholm och Carin Jämtin. Kommunikation är A och O i politik. Det måste också få ta tid. (Bilden från fullmäktigegruppen, gruppledare Emilia längst fram)


Diskussion om sjötransport i Stockholm!

MMS

Diskussion om sjötransport med färjerederiet och S:kt Erik. Vilka färjeleder och bryggor behövs?


Ett spännande möte

MMS

Ett spännande möte med aktörer från Centrum mot rasism, antidiskrimineringsbyråer, makalösa föräldrar, funkionshindrade barn och ungomar, transaktivism medflera.


Låt skolan vara läxfri!

Barn i låg- och mellanstadiet borde få en läxfri fritid. Skolan misslyckas när barn måste göra skolarbete hemma på fritiden. Barn och ungdomar tar allt oftare upp läxstress som ett problem. Låt fritiden vara fredad från läxstress.

Fri tid för barn och ungdomar måste värnas för ledighet, lek och umgänge med familj och vänner. Vi är hela människor och inte prestationsenheter.

Lika rättigheter med RFSL Stockholm


Alf och Kristian från RFSL Stockholm medverkade i ett seminarium om hur vi kan utveckla vår politik för lika rättigheter. Antidiskrimineringbyråerna deltog också.

Àsa Romson och jag äter kvällsmat och pratar dubbdäck!

MMS

Àsa Romson och jag äter kvällsmat under fullmäktige. Vi pratar dubbdäck.


Demonstration mot våld!

MMS

 

Demonstration mot våld! Romario från Husby hedrades idag med en demonstration på Sergels Torg.


Rätt till bostad!

MMS

I fredags samtalade jag med jagvillhabostad. Bostadssituationen för de som inte har fast jobb med hög lön eller rika föräldrar som ställer upp är urkass. Det borde vara en rättighet att kunna få en egen bostad. Men då behövs politisk vilja att satsa på nya billiga hyresrätter och ett stopp för ombildningarna från hyresrätt till bostadsrätt.


Hur engageras Stockholmarna?

MMS

Hur engageras Stockholmarna? Massoud Massam från ABF Rinkeby pratar om hur det civila samhället kan stärkas.


Demokrati på norska!

MMS

Jag ska inte plåga er med organisationskartor över Oslo, säger Asbjörn Ausland som är i Stadshuset för att berätta om erfarenheterna av direktvalda stadsdelarna i Oslo.


Demokratiseminarium

MMS

Moderaterna styr mot mindre demokrati genom att minska möjligheterna för Stockholmarna att påverka besluten mellan valen och genom att minska stödet till det ideella Stockholm. På dagens seminarium pratar Johnny Andersson om demokrati genom direktvalda stadsdelsnämnder.


Samtal på Convictus HIV-verksamhet!


Mer rättssäkerhet för asylsökande!

Äntligen ett viktigt steg mot mer rättssäkerhet för asylsökande. Hur ofta har det inte hänt att asylsökande har fått avslag för att en jurist inte kan tillräckligt om asylpolitiken och situationen i den asylsökandes hemland. Det har varit en skandal. Äntligen ställs lite krav på juristerna.

Jag föreslog själv tidgare en märkning av juristerna så att asylsökande skulle vara garanterade att den rättshjälp de får är kompetent.


Möte

MMS

Miljöpartiets samarbetsgrupp har möte. Partisekreteraren Agneta, språkrör Maria och sammankallanden i partistyrelsen Magnus.


På väg...

MMS

Kanslichef Conny och jag på väg till Convictus verksamhet i Högdalen.


Vad ska vi göra med Slussen?

MMS


Dagen slutar med fullmäktigegrupp. Vi diskuterar de 5 förslagen som finns.

Slussen måste bli en kollektivtrafikknytpunkt för t-bana, spårvagn, sjöfart, buss och cykel. Vilket förslag tillgodoser det bäst? Sedan måste Slussen vara vackert med platser för kultur och ett levande stadsliv.

Vilket av
förslagen är din favorit?


Kommentarer

publiceras om de inte innehåller hets eller HAT.

Hebron


Ich bin ein Berliner!


Separtionsmuren runt BetlehemHär visar Dirk från ekumeniska följeslagarprogrammet oss Betlehem och konsekvenserna av separationsmuren.

Utsikt över Gaza!


Murbygge


Bantustansbo utan rätt att få besök!Vi väntar på att bli insläppta i en liten enklav  på Västbanken nära Jeruslaem för att träffa palestinierna som bor där helt omringade av avspärrningar. Vi blir inte insläppta.

Rättslösa husägare!Bakom dessa israeliska soldater i Abu Dis på Västbanken står ett hotell som ägs av en palestinsk familj som har Västbanks-ID.

Hotellet är beslagtaget av Israel och hotellägaren driver frågan i israelisk rätt. Som Västbanksbo har han nekats tillträde till att delta i rättegången.

Det kallas rättssäkerhet.

Magnus Walan från Diakonia fyller 50 år idag i Jerusalem. Grattis!


Aluf Benn, Haaretz: De flesta israeler träffar aldrig palestinier och bryr sig inte om ockupationen!


Vid Eretz - gränsövergången mellan Israel och GazaGränsen är stängd. Gazaborna är fortfarande inlåsta i världens största fängelse.

Människor i ett fängelse har mat, sjukvård och säkerhet.
Men det har inte Gazaborna!

43 974 563 euro

EU:s medlemsstater och EU har 2001 - 2007 investerat 43 974 563 euro i infrastruktur i Gaza och Västbanken som har förstörts av israelisk militär. Ingen nota har skickats till Israel.

Följ internationell rätt!

Ska man lösa Israel-Palestina konflikten så behöver man följa internatiinonell rätt. Folkrätten är viktig för fred och stabilitet i världen.

Läs gärna
guiden till internationell folkrätt i de ockuperade palestinska områdena.

På besök i Al-quds!

Är denna vecka i Palestina och Israel. Resan börjar i al-quds (Jerusalem på arabiska). Jag ska tillsammans med en studiegrupp studera de senaste fakta på marken, dvs vad som reellt har hänt för människorna i verkligheten.

Det är fakta på marken som i verkligheten avslöjar sanningen - inte olika förklaringar om läget. Och fakta på marken blundas det för alldeles för mycket av det internationella samfundet.