Kulturarv bakom brottslighet?

 

På dagens DN-debatt hävdar folkpartiet liberalernas integrationspolitiske talesperson Mauricio Rojas att kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet baserat på hur han tolkat en rapport från Brottsförebyggande rådet från 1996 med titeln " "Invandrares och invandrares barns brottslighet". Min genomgång av denna rapport utvisar tvärtom att BRÅ tar avstånd från att kulturella faktorer kan förklara varför vissa grupper av människor begår brott mer än andra. BRÅ hävdar däremot i rapporten från 1996 att anpassningssvårigheter och ekonomiska problem kan vara en förklaringshypotes. Någon ny rapport finns ännu inte men Mauricio Rojas skriver själv i sin artikel att det antagligen kommer se likadant ut nu som det var 1996.

 

Påståendet om att kulturarv ligger bakom invandrares brottslighet är helt och hållet en fantasiprodukt skapad av Mauricio Rojas. Vare sig BRÅ eller något annat vederhäftigt organ i Sverige har påstått detta. Genom detta påstående på Sveriges ledande debattsida spär Rojas på de rasistiska och islamofobiska underströmningar som nu finns i Sverige.

 

Undersökningar från bl.a. BRÅ utvisar tvärtom att anpassningssvårigheter och ekonomiska problem leder till att personer begår brott. Detta är inget nytt utan gäller för alla människor, oavsett var i världen de finns. Den integrationspolitiska debatten skulle underlättas om vi gemensamt kunde angripa diskriminering, fattigdom, social utsatthet, utbildningsproblem och brist på arbete bland underpriviligierade grupper i Sverige, hellre än att komma med felaktiga påståenden om att det finns kulturella förklaringar till brottslighet.

 

 


Kommentarer
Postat av: Olle

Håller med, har svårt o se att elakheter är kulturbetingat, möjligen undantagsvis.
De utlänningar jag träffat är för det mesta vettiga även om rötägg existerar även här, som vanligt större grupper människor.
Tror att utträngdhet, orättvisor och en del annat gör att man närmar sig det man egentligen inte vill göra oavsett vem man är eller var man kommer ifrån.
Kramar föder kramar :)

2005-12-14 @ 17:50:51
Postat av: fomi

Du har fel Yvonne. BRÅ:s rapport visar att det finns delar av invandrares brottslighet som INTE går att förklara med socio-ekonomsika faktorer. T ex varför invandrare är mer överrepresenterade när det gäller våldtäkter jämfört med andra brott. Dessutom varierar det väldigt mycket mellan olika invandraregrupper och olika brott

Postat av: Jelloul

Hej Yvonne!
Har du hört talas om begreppet "folkhemmets infödingar"? Eller "postkoloniala Sverige" för den skull? Jag har intressanta jämförelser om invandrarna i Sverige respektive Frankrike i min blogg. Här är länken:
http://swedishjelloul.blogspot.com/2005/12/postkoloniala-frankrike.html

2006-01-04 @ 01:33:28
URL: http://swedishjelloul.blogspot.com/
Postat av: ZJ

"Påståendet om att kulturarv ligger bakom invandrares brottslighet är helt och hållet en fantasiprodukt skapad av Mauricio Rojas. [...] Genom detta påstående på Sveriges ledande debattsida spär Rojas på de rasistiska och islamofobiska underströmningar som nu finns i Sverige."

Ursäkta... men vem har sagt att alla invandrare är av mellanöstern-ursprung och dessutom praktiserande muslimer? Rojas uttalanden kan lika gärna vara avsett att spä på fördomar mot buddistiska norrmän eller katolska kineser som bor i Sverige. *suck*

Men... men... bara för att man själv har påbrå från något muslimskt område så behöver man ju inte ta all kritik mot invandrare som påhopp på sina gelikar!

Sagt detta, vill jag fortsätta med att säga att det är dumt att blunda för faktum att svenskar uppfattas väldigt olika (läs: negativt) av olika invandrare, där vissa åsikter är vanligare bland vissa grupper och mindre vanliga bland andra grupper. Jag har ett otal gånger hört åsikter att svenskar är "dumma", "naiva" eller helt enkelt ska ha "på moppo" för att de är "svennerassar".

Jag vet, nu får jag ett påhopp på mig för att jag är en "sån där rasist, säkert Sverigedemokrat"... Sorry... är invandrare själv, är inte svensk och är för stolt för att någonsin vilja kalla mig för svensk. Men jag tycker att kommer man till ett land av ett eller annat skäl så ska man inte "djävlas" med infödingarna (läs: svenskarna), utan satsa på att LÄRA SIG SPRÅKET och göra rätt för sig.


Och JA, jag håller med herr Rojas om att det inte bara är de socioekonomiska faktorerna utan även ens egen personlighet SAMT kulturella bakgrund som spelar stor roll vid valet av sin väg in i samhället (eller vid sidan om samhället).

2006-01-20 @ 11:43:28
Postat av: Olle Svenning

ZJ du er en rasistisk idiot.

Størst mulig tavshed observeres
jeg har set historien i engelssprogrede aviser og ikke mindst på blogs :
VÄGRAD VÅRD I SVERIGE - FÖR ATT HON VAR AMERIKAN. Svenska medier tiger, men in utländsk press rapporteras om hur en kvinna vägras vård av läkare i Karlshamn av en enda anledning: hon var amerikan, Woman turned away by doctor - for being American.
-Förklaringen är given: svensk integration betyder att palestinier i Sverige kan fortsätta hata judar och hata amerikaner till sådan grad att de vägrar utföra det arbete de enligt lag ska utföra. Palestinier och andra står över svenska regler - de kan tillämpa precis vilka moraliska koder de vill.
-Det här fallet visar att svensk integration inte bara misslyckats, utan hotar hela det svenska samhällets grundläggande fundament. En omläggning måste ske. Det kan bara finnas ett mål: assimilering

2007-01-02 @ 21:03:02
URL: http://www.thelocal.se/5932.html

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback