Efter Katrina – dags att vakna!


Orkanen Katrina är en katastrof som inte kan avfärdas som en naturkatastrof. Det är en klimatrelaterad katastrof. Naturen som slår tillbaka för att vi värmer upp atmosfären. Extremare väder är en effekt av växthuseffekten. Vi ser det hela tiden. Katrina blev mer extrem för att havet är varmare. Och havet är varmare för att vi med utsläpp av växthusgaser värmer upp atmosfären.

Titta i vår omvärld. Vi ser ökenspridningen som leder till ökad fattigdom och svält. Vi ser återkommande värmeböljor och översvämningar som kostar pengar och människoliv.

De som avfärdar växthuseffekten blir allt färre. Men nu är det dags att öppna ögonen och se vad du och jag behöver göra för att motverka växthuseffekten. Agerar vi inte blir New Orleans och Niger den framtid vi möter!


Kommentarer
Postat av: Anders M.L.

Samtidigt är det värt att minnas vad SMHI:s forskningschef sade i Ekot:

----

– Orkanen ryms antagligen inom klimatets naturliga variationer och det är fortfarande omöjligt att göra en koppling mellan enstaka extrema väderhändelser och den pågående klimatförändringen, säger Markku Rummukainen, forskare och chef för vädertjänsten SMHI:s klimatforskningsavdelning vid Rossby center i Norrköping.

[---]

När det gäller klimatet vet man att den globala medeltemperaturen de senaste hundra åren har ökat med drygt en halv grad.

Det är det säkraste tecknet på klimatförändringen. Det kan inte förklaras med naturliga variationer utan av utsläppen av växthusgaser, anser forskarna.

Men de tropiska stormarna har varierat i frekvens och styrka.

– Man vet till exempel att under 50- och 60-talen blev det många och kraftfulla orkaner. Från 1970 till 1994 var orkanaktiviteten mycket lägre. Därefter har de återigen varit rikliga, säger Markku Rummukainen.

2005-09-01 @ 23:45:27
URL: http://andersml.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback