Hur länge ska barn ha blöja?

De flesta har det idag tills de är tre. Blöjorna blir bara torrare och bekvämare och vissa barn har blöja vid fyra års ålder.

När min son var blöjfri vid två års ålder efter sommarlovet, då ville hans dagis att han skulle ha blöja på dagis. Han är yngst i sin grupp och ingen annan i hans grupp (de äldsta är tre) hade slutat med blöja. Jag vägrade.

Naturligtvis tog det någon vecka innan min son hade lärt sig rutinerna på dagis och alltid hann till toaletten i tid. Men efter en månad gick det suveränt.

Ju tidigare man kan sluta med blöja desto mer pengar kan man spara. I de flesta andra länder blir barnen blöjfria tidigare än i Sverige. Skjuter föräldrar upp blöjavvänjningen av bekvämlighet? Vill man göra Libero och Pampers rikare? Eller är gratis blöjor på dagis anledningen till att incitamentet att sluta med blöja tidigt minskar?

Barnet måste sluta med blöja någon gång. Och jag tror faktiskt att det är enklare om man gör det innan trotsåldern börjar.

Kommentarer
Postat av: ZJ

Väl talat!

Det handlar nog till en viss del om bekvämlighet, dels om att alltför många föräldrar tror att familj är en sorts popularitetstävling, där man tävlar om barnens gunst genom att alltid följa deras vilja. Att låta barnen använda blöja längre är ett sätt att slippa dels obehaget av att barnen ibland glömmer gå på toaletten, dels konflikter som kan uppstå av att ett "jag vill" möter "du bör inte".

2006-02-12 @ 21:50:19
Postat av: Grisslo

Det är en jäkla skillnad på en vecka och en månad...

2006-05-10 @ 01:16:58
Postat av: Blöja221

Nja - Trotsåldern? Det är en myt. Trotsåldern anser jag vara vid 13-14 årsåldern. Som sagt, det är bara i Sverige vi snackar om Trotsålder.:0(JohanS.)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback