Dialog

...är alltid att föredra. Men ibland går dialogen vägs ände. Muhammedbilderna måste ses i ljuset av i vilket syfte bilderna publicerades och hur man kopierade den antisemitiska karikatyrtraditionen, hur muslimerna behandlas i Danmark och hur den danska regeringen förhöll sig till bilderna, samt statsministerns vägran att möta ambassadörer från muslimska länder.

Konsumentbojkott är en bra påverkansmöjlighet. Även om det aldrig är bra med total isolering av länder. Och det är alldrig acceptabelt med hot och våld. Jag ser med bestörtning nyheterna från Gaza som jag har svårt att begripa, förutom att de är en sorts ologisk reaktion på den hopplösa situationen.

Det förvånar mig att så många liberaler motsätter sig bojkott med argumentet "vad har det danska folket med Jyllands-Posten att göra". Då har de inte följt de danska förhållandena. Och de har inte heller förstått att demokratin och marknaden kräver aktiva medborgare och konsumenter.


Kommentarer
Postat av: ZJ

Danskarna har smädat Profeten. Sedan har de haft mage att urskulda sig med pressfriheten i stället för att lägga sig platt på rygg eller - ännu hellre - tillgripa den japanska traditionen av sepukku. Och att den danska flaggan har ett kors i sig KAN ju tolkas som militant kristendom, iaf om man aldrig hört talas om Danmark i andra sammanhang. Att de andra nordiska länders flaggor har kors i sig är definitivt inget som ska hindra goda muslimer att bunta ihop de där svenskarna/danskarna/norrmännen och alla andra "korsflaggare" vad de nu månne vara.

(...och NEJ... det är INTE palestinierna som har uppfunnit korsfobi...!)

När det gäller hopplösheten: känner man att det är hopplöst att läsa danska tidningar så kan man KANSKE hitta andra tidningar i Gazah. Känner man dock att nordbor ska klä skott för vad Israel gör (vilket kanske var meningen med uttrycket "hopplösa situationen" i detta sammanhang) så är också lösningen enkel för nordbornas del: de behöver inte åka till Gazah eller någon annanstans dit de inte är välkomna. Om några i Mellanöstern känner för att först sy och sedan bränna nordiska flaggor torde snarare vara ett problem för dem och inte för oss.

Danmark har överlevt i århundraden utan att sälja vare sig kossor eller smör till Mellanöstern, de lär överleva lika mycket till utan denna marknad.
Men men... det är ändå en viss glädje i att se danskarna med svansen mellan benen just nu. ;-)

2006-01-31 @ 17:38:07
Postat av: ZJ

Modiga fransmän! ;-) De vågar inte bara äta grodlår och sniglar (mums!) utan även publicera bilderna på Profeten Mohammed - tydligen för att fransmännen ska få bilda sig en uppfattning om vad bråket gäller.

Innebär detta slutet för Frankrikes inflytande i den muslimska världen i Afrika?

2006-02-01 @ 10:25:30
Postat av: Anneli

Hej Yvonne.
Jag undrar en sak. Du skriver i en debattartikel i Aftonbladet att "Sådana bilder kan inte accepteras. Att avbilda muslimen som terrorist eller gris är en kränkning av alla muslimer."

Vart har du fått det där med att avbilda muslimen som en gris ifrån? Som jag har förstått det så har Jyllands Posten inte publicerat någon bild där Muhammed framställs som en gris utan att det är ett privat initiativ.

Har du ens sett bilderna?

Postat av: ZJ

Förklaringen till det där med gris är att det i Danmark har spridits bilder av Mohammed som gris - och det skedde EFTER att muslimerna har börjat hota danska medborgare. Alltså en upptrappning av ovänligheterna i spåren av publiceringen i JP.

2006-02-02 @ 14:02:04
Postat av: Gustaf

Det sjuka med den här konflikten är att det känns som en så noga planerad grej. "Ja, vi lägger in nåra bilder som retar muslimer, så kommer folk fortsätta rästa på Kjaersgaard, le Pen (eller vad de nu må heta)". Man vill verkligen ha en Clash of Civilisation (Huntington).

Jag tror danmark överlever utan att sälja smör och mjölk i Saudi, men det är verkligen en effektivt sätt att protestera, genom att hota vinstintressena. Det är först då som regeringen tar frågan någorlunda på allvar. Men som sagt det är väl egentligen bara Danst Folkeparti som tjänar på detta bråk.

2006-02-02 @ 14:02:52
URL: http://www.gustafwiberg.blogspot.com/
Postat av: Anneli

Eller så är det Dansk Folkeparti som förlorar på bråket...

Postat av: Anneli

...eller kanske inte. Turligt nog var det ju val i DK helt nyss. Några kubik vatten hinner flyta genom öresund innan nästa runda.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback