Har du idéer om hur man kan motverka islamofobi?

Jag anser att det är dessa sex områden som man måste arbeta med:
I. Synliggöra islamofobi och islamofobiska handlingar
II. Försvara rättssäkerheten i "kriget mot terrorismen"
III. Se över bilden och kunskapen om islam och muslimer
IV. Förbättra möjligheten för muslimska föreningar att delta i samhället och beslutsfattande
V. Åtgärder för att minska diskriminering
VI. Mobilisera människor med muslimsk bakgrund att delta i samhället
Har du idéer?Kommentarer
Postat av: kristina

min idé på punkt VI:
Jag förstår sociokulturellt integrationsfrågor, som en process över tid. Först när rätt slags förutsättningar kan ges i omgivningen (sociokulturen) och på lika villkor, kan delaktighet bli möjligt för att ingripas i slags helhet - dvs i samhället.

Det krävs därför att helheten möter upp. Man kan man vrida på integrationsperspektivet och se hur är det möjligt att integrera i en miljö med människor med muslimsk bakgrund?

Så länge vi klassificerar och delar in olika grupper på grundval av etnisk tillhörighet kommer olika fördomar och föreställningar komma till uttryck.

Men jag tänker också att kunskapen om andra måste förankras, varför det kommer ske över tid. Vi måste även luckra upp gällande sanningar och ifrågasätta oss själva.

Man kan väl egentligen bara ta sitt personliga anvar och vara medveten om hur man själv förhåller sig till människor med annan bakgrund.

Debatten om integration är en nödvändig förutsättning men vi måste se det utifrån andra perspektiv, än att enbart lägga det på "muslimen" - utan de övriga i samhället måste integreras också.
Något som man tydligen missat.

Det måste skapas arenor där man kan mötas, men även om den fysiska integreringen finns - är den sociala svårare att hantera.

Tänker även att SFI är en arena som hindrar eller bromsar upp processens utvecklande.

Kom väl inte fram till hur man kan mobilisera egenligen.. ger endast mina tankar på din fråga.

Jag avslutar med ett citat från Stiker: ”The love of differ leads to human social life, while the passion for similarity brings repression and rejection (1982)” Han kanske låg helt enkelt före sin tid.

//Kristina

Postat av: ZJ

Punkten "VI. Mobilisera människor med muslimsk bakgrund att delta i samhället" är det absolut viktigaste, viktigaste, viktigaste! Ordet kan inte upprepas många gånger nog.

Och vägen dit leder genom att ställa krav på att på lära sig språket, vilket är vägen till förståelsen av kulturen, sederna och bruken. Man kan leda kamelen till vattnet, men man kan inte dricka åt kamelen. Så enkelt är det.

Det sägs numera mycket om att "integrera" invandrare i samhället. När 3:e generationen av dem fortfarande inte har lärt sig svenska och är rädda för att ens träffa svenskar i någon större omfattning - då finns det inget att integrera. Man KAN INTE integrera sig själv med något man inte känner till. Förresten... har någon sagt "svenskfobi"?

Och den så ofta omtalade islamofobin är helt enkelt oviljan av svenskar att tvingas ta till sig främmande seder och bruk i sitt eget land - oavsett religion. Att det råkar hamna i samma mening som ordet "islam" beror snarare på mängden invandrare som råkar ha islam som sin tro och vars seder och bruk skiljer sig från de allmänt vedertagna. Även kristna av olika kulörer kan få sig en släng av denna "fobi", t ex diverse mystiska mer eller mindre kristna sekter såsom Livets Ord, pingströrelsen mm kan få sig en släng av sleven då och då - men där reser sig ingen till deras försvar... Hmmmm...

Förresten, hur ser alla dessa anti-islamofober på den nyss uppblossade "kristen-nordbo"-fobin bland Mellanösterns muslimer? Antagligen kommer någon att säga att det är "en annan sak", eftersom muslimer från Mellanöstern har rätt att diktera innehållet i danska tidningar... :-)

2006-01-30 @ 14:16:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback