Folkhemsislamister

Lyssnade på Mattias Gardell igår som talade om folkhemsislamister.

Han sa att Muslimska Brödraskapet i svensk politik skulle motsvara socialdemokratiska Broderskapare och kristdemokrater. Nu väntar jag bara på att Göran Persson och Göran Hägglund bjuder in Muslimska Brödraskapet till sina kongresser. Om de vågar.

Kommentarer
Postat av: Ibn ad Dunya

Jag skulle inte säga att de är där ännu, Mattias är optimistisk, de lever i en odemokratisk och auktoritär politisk miljö och är helt enkelt präglade av detta. MB i Egypten som jag antar att M har koll på efter mer än två års forskning i Kairo, bl.a håller på att förändras, de är konservativa och har en strikt hierarki inom rörelsen som inte kan liknas vid intern demokrati. Den yngre generationen är mer pragmatiska(med den yngre så menar jag 40-50 talisterna). De är också vana vid att samarbeta över partigränserna och har fått sin politiska skolning inom studentpolitiken och senare inom skråförbunden, som på 90-talet togs över till stor del av MB. En del har lämnat MB, och bildat al Wasat(centern).De är moderata demokratiska islamister, som har spelat en viktig roll genom att samarbeta inom alliansen för nationell förändring som ställde upp med en gemensam lista i parlamentsvalet i nov-dec. På sikt så kan MB spela en positiv roll, men de är ej ett politiskt parti, och lär inte få partilicens, då ett parti på religiös grund strider mot konstutionen. Det viktigaste just nu är att undantagslagarna som har varit i kraft sedan 1965 med några få undantag, och oavbrutet sedan 1981, slopas och inte ersätts med en lika hård lag mot terrorism, den nuvarande inskränker i princip alla möjligheter för ett meningsfullt politiskt och civilt landskap.

2006-03-15 @ 21:32:56
Postat av: ZJ

Självklart ska de göra det... samtidigt som kd blir inbjudna till motsvarande kongresser i Egypten. :-)

Fast en sak undrar man över... vet inte folk att ordet "folkhem" kan ha en väldigt negativ klang? ...som smittar av sig på begreppet "folkhemsislamister"?

Folkhem - det var ett begrepp som myntades på 30-talet i kretsar som bl.a. ivrade för "den nordiska rasens renhet" - kretsar, vars ideologi hade vissa likheter med de korporativistiska samhällena som växte upp lite varstans i Europa på 30-talet och vars ideologi så småningom ledde till tvångssteryliseringar i Sverige och massutrotning i Tyskland. (Läs bla boken av Alva och Gunnar Myrdal "Kris i befolkningsfrågan", utg. 1934)

Med den bakgrunden undrar jag om inte fundamentalistiska islamister skulle vara att föredra framför "folkhemsislamister", iaf mot bakgrund av vad "folkhem" går att associera till!

2006-03-17 @ 15:11:32
Postat av: dhimmi

Skrämmande åsikter på denna sida. Bäst att lämna den för gott.

2006-04-13 @ 23:57:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback