Rusta upp för de boende i Husby!

Denna skrivelse lämnade jag in idag på Svenska Bostäders styrelse:

Arbetet med upprustningen av referenskvarteret Trondheimsgatan 26-32 har påbörjats. Både boende i Husby och jag är oroliga över sättet bolaget tycks gå fram på. Den planerade upprustningen tycks inte ta sin utgångspunkt i de boendes behov. Människors förväntningar på det så kallade Järvalyftet är att området ska lyftas på många olika sätt och att satsningen ska gynna de som bor i området idag. Tyvärr ser det ut som att upprustningen ingår i en strategi där man önskar byta ut delar av de hyresgäster som finns i området idag till mer ekonomiskt starka hyresgäster för att på så sätt få en annan befolkningssammansättning i området. Denna uppfattning bygger på att man planerar kraftiga hyreshöjningar efter renoveringen.

Jag anser att som hyresvärd har Svenska bostäder en skyldighet att rusta upp bostäderna i sitt bostadsbestånd. Att bland annat bostäderna i miljonprogramsområdena under lång tid har blivit undersatt ska inte få den effekten att de nuvarande hyresgästerna ska försättas i en situation som gör att de mot sin vilja är tvungna att bryta upp från sitt hem och sin sociala miljö pga. av att de inte tillhör en ekonomisk stark gruppering i samhället. Jag anser att det agerandet från vårt gemensamma bostadsbolag är oetiskt och förkastligt. Stockholm Stad har ett ansvar att vara med och finansiera upprustningen av miljonprogramshusen och inte lämpa över kostnaden på de boende.

 Svenska bostäder bör ta ett steg tillbaka och göra om planen på renoveringen.  I Järvalyftets målbild står att ?boendeinflytandet ska vara starkt och uppmuntras.? En framgångsrik upprustning av Järvafältet kan bara utgå från de boende. Boendeinflytandet handlar om att de boende ska få vara med  och utforma upprustningen. Intrycket har getts av bolaget att de boende skulle få vara med och ha synpunkter på upprustningens innehåll.

Den första informationen som gavs till de boende om upprustningen handlade enbart om att de var tvungna att flytta samt beskrivning av de åtgärder som Svenska Bostäder hade bestämt sig för att utföra. Detta helt utan att inbjuda till dialog med hyresgästerna. Tyvärr har man hört om liknade fall tidigare när det har handlat om profithungriga privata hyresvärdar som vill lyxrenovera för att få in mer ekonomiskt starka hyresgäster i sina fastigheter. Jag anser att Svenska Bostäder inte ska bete sig på det sättet mot sina hyresgäster.

Tyvärr så ser jag att förtroendekapitalet för projektet Järvalyftet riskerar att försvinna och det bör genast göras åtgärder för att återupprätta det förtroendet hos de boende i området. Utan medinflytande från de boende kommer inte förtroendet att återupprättas.

Med bakgrund till denna skrivelse föreslår jag:

  • att processen med upprustningen stoppas och att det ges ett rådrum
  • att VD redovisar hur Svenska Bostäder kommer att agera efter den folkstorm som förslaget till upprustning av referenskvarteret har fått.
  • att ordförande för Svenska bostäder tillika ordförande i styrgruppen för Järvalyftet redovisa vilka åtgärder hon avser att vidta för att förtroendet för Järvalyftet återupprättas och hur.
  • att inriktningen i dessa åtgärder bör vara att de boende får vara med och påverka upprustningen och att förutsättningen för upprustningen ska vara sådana att de boende får vara kvar

Kommentarer
Postat av: Nimis

Efter att har själv bor inte i Järva men har varit runt och pratat med dem boende i det så kallade "Järvalyftet" området och har fått den uppfattningen att många av Svebo?s hyresgäster är förtvivlad och fullständig irriterad, hur dem kan behandlas på detta sett. Ska inte en hyresvärd se om sina hyresgäster en stor fråga.
Många av Järva folket är av icke svensk ursprung, det finns över 8 olika språk men Svebo har bara kommunicerat i ett SVENSKA!! Detta är ett sett att kör över och utnyttja situation till bara hyresvärdens del. En stor del av dem boende har inte riktigt förstått från start vad det är som är på spel men det är inte hyresvärdens bekymmer eller??
En informations möte var ordnad av Svenska bostäder mycke sent ute med tjusiga broschyrer med bilder på det nya Järva fanns men Svebo's
och deras representanter glömde en viktig del, språket!!
Går man in på Svebo?s hemsida och titta på hur stor förändring det kommer att bli i Jävar så kan jag inte kåt bli och ställa frågan, ?vart ska dem som ska flyttas ta vägen?.
Lägenheter ska ordnas till alla enligt dem, men vart finns dem om moderaterna hålla på ombildar allmännytta.
Vem kommer att har råd att återvända till sina hem? Ingen! Det ni syssla med är att få bort dem som bor där och få in dem ni vill som kan betala över 7500kr för en 2a, 9000+ för en 3a och en 4a för 10,000+.
Alla i Järva är människor!! Behandla dem som det och inte som brickor på ett spel plan!!
Nej detta är bara en ren politisk spel!
Och det lukar väldigt mycke!

2007-11-23 @ 12:41:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback