Modernisera Stockholms förskoleregler!

Svenska Dagbladet tar idag upp en regel som krånglar till livet för många familjer i Stockholm – att syskon måste vara skrivna på samma adress för att få rätt till syskonförtur på dagis.

Det är omodernt av en stad som Stockholm att inte verklighetsanpassa sina regler. Idag ser många familjer ut på annat sätt än den traditionella kärnfamiljen, där mamma, pappa och barn bor på samma adress. Syskon som är skrivna hos olika föräldrar är fortfarande syskon, men Stockholms stads regler innebär att de ändå riskerar att hamna på olika dagis, vilket är krångligt för föräldrarna och tråkigt för barnen. Självklart ska staden ha förtursregler som är flexibla och anpassade till den moderna familjen.

Detsamma gäller avgiften, som idag grundar sig på inkomsten i den familj där barnet är skriven. Om barnet är skriven hos en förälder som flyttar ihop med en ny partner, som har en högre inkomst, höjs avgiften. Det logiska vore att avgiften grundade sig på båda föräldrarnas inkomst, oavsett om de bor ihop eller inte. Dessa och många andra regler och avgifter i samhället straffar indirekt föräldrar som inte bor ihop.

Dessa regler är dessutom enkla att ändra på. Andra kommuner kan så visst kan Stockholm. Tyverkar inte Folkpartiet i Stockholm vilja ändra på dessa och det är lustigt att både Moderaterna och Centerpartiet stillatigande accepterar dessa normativa regler. Jag kan inte säga att jag är förvånad att Kristdemokraterna gör det.

Varannanveckasföräldrar vittnar om att de alltid får kämpa för att få information om sitt barn i två exemplar. MP vill arbeta för att systemen i staden är moderna och flexibla, så att alla olika familjer kan ha samma livskvalitet.

Kommentarer
Postat av: Anders

Stockholm verkar överlag ha lite ålderdomliga regler, ja.

Postat av: Andrea Jonsson

Men om föräldrarna vill använda förturen är det väl bara att skriva barnen på samma adress? Hur kan detta vara ett problem?

2010-01-04 @ 09:33:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback