Orimliga hyreshöjningar i Järva!

Idag har Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen kommit överens om att kostnaderna för en basupprustning (stambyten och energieffektivisering) av miljonprogrammens fastigheter på Järva blir 17.5 %. För en utökad upprustning blir höjningen 29 %. För en upprustning till nyproduktionsstandard blir höjningen 57  %.

Nivån på hyreshöjningen i Husby kommer att slå hårt. Hyrorna har varit för höga med tanke på det eftersatta underhållet. Svenska Bostäder borde ta ett ansvar för delar av kostnaderna för basupprustningen.

Dessutom borde alla hyresgäster ha vetorätt mot utökad upprustning. En hyreshöjning på 29 % är helt oacceptabel om inte hyresgästen accepterat det.

Hur kommer Järvaborna klara av denna nivå på hyreshöjning?
Och om alla miljonprogrammen kommer ha dessa hyreshöjningar - var i Stockholm kommer man kunna bo om man är låginkomsttagare?

Kommentarer
Postat av: Tomas M

Var kan man bo som låginkomsttagare? Jättebra fråga! Det är just av den här anledningen som vi gröna måste tänka nytt vad gäller bostadsmarknaden. Dels måste vi våga säga ja till att bygga mycket nytt. Dels måste vi slopa den stela hållningen till dagens hyresreglering. Målet måste vara en "växling" där hyrorna i ytterstaden går ner samtidigt som hyrorna i bättre lägen tillåts gå upp i motsvarande grad.

Postat av: Robert

Men strunta i att rusta upp då! Vill man inte betala för högre standard ska man heller inte ha det. Varför ska någon annan betala för det?

2009-06-16 @ 16:19:34
Postat av: Margareta Friman-Scharin

Ja visst måste de gröna och alla andra tänka om när det gäller bostadspolitiken. Snart är det för höga hyror i hela Stockholmsområdet för både låg- och medelinkomsttagare. Men hyrorna är inte som skatter som kan omfördelas mellan olika inkomstgrupper. Hyrorna betalas av hyresgästerna till flera tusen olika fastighetsägare. De flesta privata fastighetsägare i Stockholm äger bara ett hus. Höjda hyror i t.ex. innerstaden innebär inte att hyrorna kan sänkas någon annanstans. Tomas M och många andra har uppåtväggarna fel när han tror att man kan "växla" hyror så att hyrorna sjunker motsvarande i ytterområdena. Tvärtom leder friare hyressättning till att hyrorna stiger överallt där det är bostadsbrist dvs i hela Storstockholm. I dagsläget är det redan 15 % högre hyra i innerstaden än för en likadan lägenhet i ytterstaden. Fastighetsägarna ska givetvis få ta betalt för sina kostnader och en måttlig vinst men att få ta betalt för läget som inte utgör någon som helst kostnad för dem är att marknadsanpassa hyrorna vilket kan leda till ockerhyror i alla områden med bostadsbrist. Det finns ingen anledning att höja hyrorna nåonstans i Stockholm. Hyrorna har de senaste 15 åren stigit mer än dubbelt så mycket som inflationen och 2009 ser ut att bli ett rekordår för Fastighetsbranschen. Inte heller skapar högre hyror i det befintliga beståndet något ökat bostadsbyggande. I nyproduktionen får fastighetsägarna redan ta ut nästan hur höga hyror som helst, t.ex. 12 800 för en tvåa i innerstaden. För bostadsrätter är det också fri prisbildning. Trots detta byggs det alldeles för lite både hyresrätt och bostadsrätt. Det är alltså inte alls möjligt att få igång bostadsbyggande med högre hyror för alla Stockholmare.Det ökar bara fastighetsägarnas vinster ännu mer. Nej byggoligopolen måste bort och byggkosntaderna ner för att det ska kunna byggas sånt som vanligt folk har råd med. De gröna måste bli mer realistiska i bostadsfrågan och inte gå på fastighetsägarnas förmenta argumentation om att ta bort allmännyttans hyrestak, marknadsanpassa hyrorna mm. Läs mer om våra bostadspolitiska förslag på www.boendetrygghet.se

Margareta Friman-Scharin

Ordf. i NHB

2009-09-21 @ 10:37:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback