Utan Komvux dör "den svenska drömmen"!

Varför vill Folkpartiet och Jan Björklund förstöra den svenska modellen som ger människor möjligheten att som vuxen kunna skapa sig nya livschanser.
För mig har möjligheterna att kunna läsa på Komvux tillsammans med fri högre utbildning och studiebidrag och studielån även för äldre skapat "den svenska drömmen".Det har varit unikt för Sverige och en viktig del av välfärdssamhället.

Jag känner flera som har fått livschanser genom att kunna läsa Komvux som vuxen. Det är inte samma sak att tenta eller att kunna läsa Komvux för att höja sina betyg.

Hur kan Jan Björklund bara kallt via sin presssekreterare meddela att det kostar för mycket att låta människor läsa på Komvux för att höja sina betyg? Var tog bejakandet av livslångt lärande vägen? Sedan när blev lärande ett slöseri med våra resurser?

Nu vet vi - Folkpartiet tror inte människan och kunskap som en grund för den svenska välfärden.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Förslaget handlar om att inte kunna ha rätt att läsa gymnasiekurser som man redan klarat en gång till för att få ännu bättre betyg. Förslaget handlar inte om att inte ge en andra livschans för dem som inte har en viss gymnasiekurs från ungdomen och som behöver komplettera.

2009-06-14 @ 22:50:21
Postat av: Magnus

Det höjs röster om att ungdomar och unga vuxna förtjänar en "andra chans" men vilka elever är det egentligen som sätter detta i system? Jo, det handlar om elever som har många VG och MVG från gymnasiet och sedan vill "finslipa" sina betyg i efterhand och då läser upp enstaka G-betyg. Dessa personer som har lyckats bra i gymnasiet tar alltså platser från elever som totalt misslyckats och ska läsa upp IG. Mer press läggs därmed på redan duktiga elever medan möjligheten för de som skiter i gymnasiet att få plats på Komvux ökar.

Postat av: Carl V M

Förmågan att kunna prestera riktigt bra på gymnasiet är en mognadsfråga. Både biologiskt och psykologiskt. Att frånta möjligheten att läsa upp betyg, för de som inte hade studiemognad under gymnasiet, är ett uttryck för demokratiskt oförstånd.

2009-06-15 @ 00:38:17
Postat av: Tobias

Jag tycker man satter alltfor mycket fokus pa betyg. Varfor kan man inte bli antagen pa erfarenhet ocksa?Kan man inte andra till ett sant system kan man inte ta ifran manniskor mojligheten att lasa upp sina betyg.Att se betyg som nagot som skulle vara samma som att lara sig nagot ar ett demokratiskt oforstand.

2009-06-16 @ 01:08:56
Postat av: Roberth

Herregud vilken stjärna denna bloggare är. Avgå politik är inget för dig

2009-06-16 @ 10:26:10
Postat av: anonym

Lustigt att sossarna la ett liknande förslag när dom hade makten. Nu blir det Alliansregeringen som får genomföra det sossarna ville. Mellan sossar och moddar är det ingen större skillnad än i retoriken

2009-06-19 @ 14:50:16
Postat av: Lasse

Tobias: Vilken erfarenhet tycker du är viktigast när det gäller högskolestudier - studieerfarenhet eller praktisk erfarenhet?Om betygen inte står för vilka kursmål man uppnått - vad betyder de då? Hur snäll man varit? Hur snygg man är? Vad läraren kände för just då?Det är klart att de som blivit underkända i massa ämnen gärna tröstar sig med att de är snälla, duktiga på att spela gitarr eller fantastiska på World of Warcraft men de är inte särskilt vassa på matte, religion eller samhällskunskap troligtvis. Kanske hävdar man att alla lärare varit orättvisa och att skolan var kass också...Att kunna laga en moped är inte samma sak som att vara förberedd för att läsa högskolelitteratur på engelska. Har man en kass moped är det så klart bättre att kunna laga den men det förändrar inte hur högskolan bör sköta sin antagning.

2009-06-22 @ 16:38:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback