Delat ledarskap!

I Miljöpartiet de Gröna har vi delat ledarskap. Det innebär att vi arbetar som en grupp. Jag delar tillsammans med mina två gruppledare Emilia Hagberg och Stefan Nilsson det uppdrag som en person delar i de andra partierna som då samtidigt  är både gruppledare och borgarråd.

Min kollega gruppledare Stefan Nilsson är tillexempel ansvarig för att hålla ihop fullmäktigegruppens arbete under fullmäktige. Han deltar i debatter som rör sociala frågor.

Min kollega gruppledare Emilia Hagberg, som för tillfället är föräldraledig, är tillexempel ansvarig för att leda MP Stockholms arbete inom trafikpolitik och bostadsbyggande. Hon brukar ansvara för fullmäktigegruppens arbete

Som borgarråd är jag ansvarig för att i fullmäktige ta stora debatter som budgetdebatterna och sedan ansvarar jag även för debatter som rör lika rättigheter, bostadspolitik och klimat. Tillsammans med mina två gruppledarkollegor ledar vi det politiska arbetet.

Och vi delar inte bara på arbetet utan även på lönen. Mina två gruppledarkollegor delar på ett ”ordinarie” gruppledararvode. Jag som borgarråd tar emot en halv borgarrådslön. Då de andra partierna i Stadshuset inte tillåter oss att dela på lönen, avsätts resterande i en grön fond.

Miljöpartiet i Stockholm har inte bara delat ledarskap utan dessutom en väldigt aktiv fullmäktigegrupp. Vi arbetar för att även våra ersättare ska kunna delta i fullmäktigedebatterna. Det visas genom att våra 10 ordinarie ledamöter och våra 6 ersättare har rösträtt på Miljöpartiets fullmäktigemöten. Det innebär också att vi som sitter på ordinarie poster låter våra ersättare gå in istället för oss ordinarie för att delta i fullmäktigedebatten. Det innebär att närvaron för våra ordinarie ledamöter blir lägre än i andra partier. Gruppledare Stefan Nilsson är dock närvarande på i princip alla då det är hans uppgift att hålla i arbetet under fullmäktige.

Miljöpartiet de Gröna i Stockholm deltar väldigt aktivt i fullmäktigedebatten om Stockholms framtid, precis som vi deltar i media, ute bland folk och driver grön politik. Det är en styrka som en växande politisk kraft att ha många som får ta en aktiv roll. Det är dessutom en del i glädjen många våra förtroendevalda känner över att vara miljöpartist. Och som ersättare för MP får man en väldigt tydlig roll.

För mig som borgarråd innebär vårt arbetssätt – inte mindre arbete – men en arbetssituation som känns både mänskligare och bättre. Jag vet att våra beslut får både en bredare och bättre genomlysning.  Jag vet att jag ibland utan dåligt samvete kan ta hand om min son hemifrån om det behövs därför att vi har delat ledarskap.

Jag har ett fantastiskt roligt uppdrag och ger 200 procent! Men jag gör det tillsammans med en fullmäktigegrupp som jag är stolt över och tillsammans med två gruppledare som jag delar arbetet med. Sedan har vi samtliga förtroendevalda, alla våra medlemmar och hela vårt Stadshuskansli.

Gröna hälsningar,
Yvonne Ruwaida


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback