Stök och skolk - FP:s skolpolitik är ett misslyckande

Utbildningsnämndens årsredovisning landade precis i min postbox. Den ger tydliga bevis för att Folkpartiets metod med ”hårdare tag” i skolan inte fungerar. Tvärtom är stöket värre än någonsin. I den undersökning som görs bland eleverna får punkten ”lugn och arbetsro i skolan” sämst betyg av eleverna. Bara 42% av eleverna i år 9 är nöjda med arbetsron i skolan. Alltså upplever mer än hälften av Stockholms niondeklassare sin skoldag som stökig!


Även skolket ökar i Stockholms skolor. Den sammanlagda frånvaron rapporteras till 14,2%. Det finns skolor med nära 50% frånvaro i Stockholm.


För några dagar sedan publicerade Skolinspektionen en rapport som visar i samma riktning. Många skolor har problem med mobbing och trakasserier, och det beror främst på för få vuxna i skolan och att eleverna inte involveras i värdegrundsarbetet.


Detta är allvarliga siffror och vi politiker måste tänka annorlunda. Det är tydligt att det behövs mer demokrati och elevinflytande i skolorna. Den enda skola som fick godkänt av Skolinspektionen (Fribergaskolan i Danderyd) har förstått att eleverna måste få vara med och skapa en trygg miljö. DN har också uppmärksammat en skola som har livskunskap på schemat. Där har lektionerna blivit både lugnare och effektivare.

På vuxnas arbetsplatser är det självklart att ansvar och inflytande ger en bättre arbetsmiljö än auktoritära ledarstrukturer. Varför skulle det vara annorlunda på elevernas arbetsplats, skolan?

Per Olsson, vår ledamot i Utbildningsnämnden, bloggar om stöket här.


Kommentarer
Postat av: vargtass

Jag är inte alls förvånad att det ser ut så här i skolorna. Sossarnas skolpolitik har varit förödande och det kommer att ta lång tid att reparera alla skador som sossarna har åstadkommit med sin slappa och kravlösa skolpolitik.

2010-02-06 @ 08:41:07
Postat av: Camilla D

Men vad var frånvaron och stök-frekvensen tidigare? Om ni inte har de siffrorna verkar det onekligen poänglöst att hävda att det har ökat.C

2010-02-09 @ 09:42:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback