Två förslag för integration och lika rättigheter!

Miljöpartiet föreslår två nya konkreta åtgärder för att minska segregationen i Stockholm, en som i första hand rör vuxna och en som i första hand rör barn och unga.

1)   Stockholm ska bilda ett nytt bolag som anställer lokal arbetskraft för att rusta upp miljonprogrammen. Det handlar om att skapa arbetstillfällen och praktikplatser för arbetslösa boende som därmed är direkt medverkande i upprustningen av sitt område. En modell finns i Södertälje, där kommunen och Peab gemensamt har startat byggföretaget Telge Peab. Företaget bygger bostäder i Södertälje på marknadsmässiga villkor och ger samtidigt arbetslösa och flyktingar möjlighet till praktik, utbildning och försörjning.

Bland de boende i miljonprogramsområdena finns många med kompetens inom byggsektorn, exempelvis ingenjörer, som idag är arbetslösa. Samtidigt är det arbetskraftsbrist inom byggsektorn och vid nybyggnationer och reparationer är det inte ovanligt att byggarbetare tillfälligt flyttas hit från andra delar av Sverige. Ett byggföretag som anställer lokal arbetskraft skulle ge möjlighet till högre sysselsättning i miljonprogramsområdena. De boende kommer att bli direkt involverade av utformningen av inte bara miljonprogramshusen, utan även av de lokala centrumen med torg, affärsliv och andra mötesplatser.

2)   Stockholms skolor ska erbjuda ämnesundervisning i kärnämnena på modersmål. Många barn och unga som kommer till Sverige i skolåldern känner att deras ämneskunskaper inte är värda något, utan att de måste ”börja om” i skolan, först genom att lära sig svenska, och sedan genom att lära sig ämnena. Genom att undervisa ämneskunskaper på elevernas modersmål får de ökad självkänsla och känner att de lär sig något under tiden de lär sig svenska. Det blir också lättare för eleven att få samma resultat som sina jämnåriga när de börjar läsa på svenska. Det är mycket viktigt att eleven får bygga språkligt kapital på både svenska och sitt modersmål. Barn som får träna sitt modersmål blir bättre på att kommunicera på både sitt modersmål och på svenska. Den kulturella identiteten stärks och inlärningen av andra språk och ämnen förbättras.


Kommentarer
Postat av: Thomas

Hahaha vilken IDIOTI. Skulle HIPHOP kidsen i Rinkeby och Rosengård som kollat Scarface 1000 ggr och har helt andra karriärplaner plötsligt dra på sig blåstället och börja kärra betong tillsammans med kulmagade medelålders bygnadsarbetare av vilka kanske 20% stödjer SD ?



Jag kan inte låta bli att skratta högt för mig själv. Politiker lever inte i verkligheten och ännu en gång har det bevisats.

2010-03-04 @ 18:08:07
Postat av: G.W

Varför skulle inte den svenska kulturen duga som identitet för invandrarungdomarna, och är inte en gemensam kulturidentitet en garant för sammanhållningen och solidariteten i ett land???

Varför detta vurmande för att stärka olikheterna mellan folkgrupperna i Sverige???



Varför klarade dom finska, italienska och jugoslaviska barnen att gå i den svenska skolan, helt utan hemspråksundervisning, men inte dom arabiska och somaliska???

Hur ska hela detta kalas av vanvettiga förslag finansieras???

2010-03-04 @ 20:16:49
Postat av: Micke

Låter mycket bra. Under förutsättning att det nya företaget konkurrerar på lika villkor.

Jag minns Örebro kommun som lät arbetslösa dela ut kommunens alla utskick av brev i Örebro. Efter några månader så började Posten avskeda brevbärare, eftersom brevmängden minskade oerhört mycket. Kommunen la ned projektet omgående.

2010-03-05 @ 13:00:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback